Moedervlek verwijderen

Moedervlek verwijderen

Moedervlek verwijderen kan je natuurlijk ook zelf

Moedervlek verwijderen - Moedervlekken zijn feitelijk niets meer dan een ophoping van pigmentcellen in de huid. Moedervlekken kunnen overal ontstaan: Op de armen, benen, handen in de nek en ook in uw gezicht of op uw rug. Ze verschillen veel van vorm, grootte en kleur. Soms willen mensen een moedervlek laten verwijderen omdat ze er last van hebben of omdat hij lelijk is. Maar in andere gevallen moet een moedervlek om medische redenen verwijderd worden.

Moedervlek verwijderen

Medisch consult bij huisarts


Als u over een moedervlek of over meerdere moedervlekken twijfelt, dan is het raadzaam om eerst bij de huisarts langs te gaan, om de moedervlek na te laten kijken. Er moet namelijk bepaald worden of de moedervlek goed- of kwaadaardig is. Is dit laatste misschien het geval en twijfelt de arts, dan zal de moedervlek in een laboratorium onderzocht moeten worden, om er zeker van te zijn dat het niet om huidkanker of andere aandoeningen gaat. Een gewone goedaardige moedervlek kan over het algemeen door de huisarts worden verwijderd, maar in sommige gevallen kan het ook zijn dat u bij de plastisch chirurg terecht komt. Deze zal u een aantal vragen stellen over:
  • Het gebruik van medicijnen
  • Allergieën voor bijvoorbeeld jodium of pleisters e.d.
  • Eventuele littekenvorming bij voorgaande operaties
  • De beoordeling van de moedervlek

De plastisch chirurg zal de moedervlek gaan beoordelen op kleur, grootte en vorm, maar ook de plaats, zodat hij de juiste behandelmethode kan kiezen om een optimaal resultaat te behalen en om de moedervlek uiteindelijk met succes weg te halen.

moedervlek verwijderen

Moedervlek verwijderen (behandelmethodes)

Een moedervlek verwijderen kan op vele verschillende manieren. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een ‘shave excisie’ of een ‘excisie’. Beide van deze behandelingen worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Dit gebeurt door een plaatselijke injectie in uw huid. Deze injectie zou gevoelig kunnen zijn en het duurt zo’n vijf tot tien minuten voordat de verdoving optimaal werkt. Overigens is het ook mogelijk om via laserbehandeling uw moedervlek te laten verwijderen. Hierbij wordt het pigment van de moedervlek door middel van laser vernietigt.

Bij de shave excisie zal het bovenste laagje van de huid waarop de moedervlek rust afgeschaafd worden. Zoals eerder gezegd zal dit onder plaatselijke verdoving gebeuren. Er zal gebruik worden gemaakt van een speciaal mesje. Het kan voorkomen dat de wond door de chirurg zal worden dicht gebrand. Hierdoor ontstaat er een schaafwondje waar een korst op zal vormen, die er net als bij een reguliere schaafwond vanzelf af zal groeien.

Bij de excisie zal de gehele moedervlek verwijderd worden. Ook dit zal gebeuren onder lokale verdoving. Na de verdoving zal de chirurg de moedervlek en een stukje van de daar omheen liggende huid weg gaan snijden. Het stukje huid is in een vorm, vergelijkbaar met een citroenvorm en wordt ellips genoemd.  Dit wordt zo gedaan, zodat de chirurg het wondje zo goed en zo mooi mogelijk kan gaan dichten.

Meer over Moedervlek verwijderen

Reactie plaatsen