Pigmentvlekken Verwijderen

Over Pigmentvlekken - Pigment is niets anders dan een kleurstof die ook wel bekend is onder de naam melanine. Deze stof geeft kleur aan onze haren, de iris van  het oog en ook aan de huid. Pigment zorgt ervoor dat de huid tegen UV – straling, die zich in zonlicht bevindt, beschermd wordt. Als we te lang in de zon zitten maakt de huid onder andere grotere hoeveelheden pigment aan zodat de huid uiteindelijk beter beschermd zal worden. Een voordeel hiervan is de bruine tint die onze huid hierdoor zal krijgen.

Te veel zon is alleen niet gezond, want een overdosis aan UV - straling. Dit zal de kans op huidkanker verhogen en de huid al hierdoor ook sneller gaan verouderen. Daarnaast kunnen de cellen die het pigment maken als het ware in de war raken, waardoor er dus ophopingen van pigment zullen ontstaan: pigmentvlekken dus, die herkenbaar zijn als donkere vlekken op de huid.

Soorten pigmentvlekken

Een van de pigmentvlek soorten zijn de ouderdomsvlekken (lentigo) en deze soort komt vaak voor. De meeste mensen die de middelbare leeftijd hebben bereikt krijgen wel een of meerdere bruinige vlekken of vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes zullen vooral ontstaan op de plekken die het meest in de  zon zullen komen. Plekken als de ruggen van de handen en het gezicht. Ouderdomsvlekken worden daarom ook wel zonnevlekken genoemd. Een andere benaming hiervoor is levervlekken. Ouderdomsvlekken zijn vrijwel altijd goedaardig en behandeling hiervan gebeurt vooral omdat men de vlekken niet mooi vindt. Het kan echter wel voorkomen dat de ouderdomsvlek kwaadaardig is (huidkanker). In zulke gevallen is behandeling echt een noodzaak. De vlek is dan niet meer egaal van kleur maar is eerder grillig qua pigment. Als de vlekjes van grootte en/of kleur veranderen of wanneer zij u klachten bezorgen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Purpura senilis

Dit is een bepaalde aandoening die men ook wel met ouderdomsvlekken kan verwarren, Het zijn donkere vlekjes die vooral bij oudere mensen voorkomen, maar deze worden niet door een teveel aan pigment veroorzaakt. Het zijn namelijk kleine bloeduitstortingen die zijn ontstaan doordat de huid zijn elasticiteit een beetje aan het verliezen is doordat de huid ouder aan het worden is.

Zwangerschapsmasker

Dit is een andere vorm van overmatige pigmentvorming. De officiële naam van het zwangerschapsmasker is melasma of chloasma. Als u hier last van heeft dan krijgt u donkere vlekken in het gezicht en soms zullen deze zich ook in de nek gaan vormen. Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist lichter van kleur. De vlekken komen dus vooral voor tijdens de zwangerschap, waar het dus zijn naam aan mag verlenen.  De oorzaak zijn de zwangerschapshormonen en de vlekken zijn verder onschuldig en nemen meestal geleidelijk weer af nadat de vrouw bevallen is. Als u het eenmaal heeft gehad. Dan is de kans groot dat u het bij de volgende zwangerschap weer zult krijgen. Ook is de kans groter om er bij het gebruik van de pil ook weer een te krijgen.