Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken of lentigo komt heel erg veel voor. De meeste mensen die de middelbare leeftijd hebben bereikt krijgen wel één of meerdere kleine bruine vlekjes op de huid, op verschillende plekken. Deze pigmentvlekjes komen vooral op plekken voor die veel in de zon komen, zoals de handruggen en het gezicht. Ouderdomsvlekken worden in de volksmond ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd.

De ouderdomsvlekken zijn over het algemeen goedaardig en behandelen komt eigenlijk het meest voor omdat mensen de vlekken niet mooi vinden en er om die reden last van hebben. En ouderdomsvlek kan uiteraard in sommige gevallen wel kwaadaardig zijn in de vorm van bijvoorbeeld huidkanker. In zulke gevallen moet u het echt laten behandelen.  Als de vlek kwaadaardig is dan is de kleur niet langer egaal en is het pigment erg grillig. Als uw ouderdomsvlek of vlekken veranderen van grootte, kleur of wanneer ze andere klachten geven, dan moet u bij de huisarts  langs gaan.

Voorkomen van ouderdomsvlekken

Het beste kunt u de ouderdomsvlekken zo goed mogelijk voorkomen door al vroeg aandacht aan de gezondheid van uw huid te besteden. Zonneschade zal door de huid namelijk in de “database” worden opgeslagen. Als u op jongere leeftijd al eens schade aan de huid heeft opgelopen, dan is de kans groot dat u daar op latere leeftijd wederom last van kunt krijgen.

Purpura senilis

Purpura senilis is een aandoening die vaak voor ouderdomsvlekken wordt verward. Het zijn ook donkere vlekjes die vooral bij oudere mensen voorkomen, maar deze worden niet door een grote hoeveelheid aan pigment veroorzaakt. Het zijn als het ware kleine bloeduitstortingen die ontstaan doordat de ouder wordende huid nou eenmaal minder elastisch gaat worden, naarmate wij ook ouder worden.

Hoe ouderdomsvlekken verwijderen

Er zijn nog meer methodes waardoor u ouderdomsvlekken kunt proberen te voorkomen. Als u veel buiten bent en voornamelijk in de zon, dan is het aan te raden om uw huid in bescherming te nemen door deze zoveel mogelijk met kleding te bedekken. Zo kan het zonlicht geen schade aanrichten. Ook is het een goed idee om uw huid (ook uw handen) met een hoge beschermingsfactor van minimaal factor 20 te beschermen. Ook het dragen van een petje kan al heel veel bescherming bieden, voornamelijk als u kaal of kalend bent.  En uiteraard het minimaliseren van zonnen of onder de zonnebank te gaan zal de huid ook beschermen. Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd uit de zon te blijven, maar met deze methodes weet u in ieder geval dat u de mogelijkheid op het krijgen van ouderdomsvlekken door de zon minimaliseert.

Er is uiteraard geen garantie dat u geen ouderdomsvlekken zult krijgen. maar als u goed voor uw huid zorgt en blijft zorgen, dan neemt de kans op ouderdomsvlekken dan ieder geval af. En denk erom: vertrouwt u de vlekken niet? Twijfel dan niet en gaat u bij uw huisarts langs om het voor de zekerheid na te laten kijken.
Reactie plaatsen