Hyperpigmentatie verminderen

Hyperpigmentatie verminderen

Hyperpigmentatie is een huidaandoening - bij deze aandoening is er sprake van teveel pigment in de menselijke huid. Het meest belangrijke pigment in onze huid is de melanine, wat een zogenaamd biologisch pigment is. Daarnaast heeft ijzer ook een bepaalde rol als pigment in onze huid.

Hyperpigmentatie is eigenlijk het symptoom van de hieronder volgende huidaandoeningen ofwel ziektes met overmatige pigmentvorming als gevolg.

Melasma of zwangerschapsmasker. Dit is ook een vorm van hyperpigmentatie die te maken heeft met hormoonschommelingen en komt hoofdzakelijk bij zwangere vrouwen voor, vandaar de naam ‘zwangerschapsmasker’. Melasma gaat na de zwangerschap over het algemeen geheel vanzelf over en is niet kwaadaardig.

Ziekte van Addison

De ziekte van Addison is een vorm van hyperpigmentatie, die ontstaat door de verhoogde aanmaak van pigment in de huid. Het is een zeldzame aandoening: 120 gevallen per een miljoen mensen.

Linea nigra. Dit is een donkere, verticaal lopende lijn die in driekwart van de gevallen van zwangerschappen op de buik zal verschijnen. Dit is het gevolg van de verhoogde productie van pigment door het hormoon oestrogeen, die er ook voor zorgt dat de tepels van de vrouw donkerder van kleur worden. Ook het ontstaan van melasma hangt hiermee samen. De reden of het doel van deze vorm van hyperpigmentatie is niet bekend, wel is bekend dat vrouwen met een lichtere huid er minder vaak last van hebben dan vrouwen met een meer donkere huid. Voordat de donkere lijn verschijnt, kan er eerst een lichte lijn gaan vormen.

Syndroom van Peutz-Jeghers

hyperpigmentatie verwijderen

Hyperpigmentatie verminderen met Skinlight.



Het syndroom van Peutz-Jeghers. Dit is een zeldzaam en erfelijk syndroom dat te herkennen is door kleine bruine pigmentvlekjes die op het slijmvlies van de mondholte, rond de lippen, op het gezicht en de geslachtsdelen en de handpalmen zullen vormen.

Porfyrie. Dut is in de geneeskunde de naam voor meerdere erfelijke aandoeningen waarbij enzymen die betrokken zijn bij de synthese van de heemmolecuul niet goed werken of in het geheel niet aanwezig zijn.  Dit zal leiden tot de stapeling van zogenaamde tussenproducten, waaronder de huid ook valt.

Hyperpigmentatie kan in sommige gevallen behandeld worden, vooral als het in de opperhuid aanwezig is.

Hyperpigmentatie verminderen met Skinlight

Hyperpigmentatie is zeker te behandelen met blekende crème. Daarnaast is een laserbehandeling ook effectief om hyperpigmentatie goed weg te halen. Het is aan jou welke methode je het meeste aanspreekt. Daarnaast kan men ook voor een chemische peeling kiezen, waarbij de bovenste laag van de huid behandeld wordt met een chemisch goedje. De meeste mensen gaan als eerste voor de crème optie, omdat deze manier van het bestrijden van hyperpigmentatie niet pijnlijk is, maar ook omdat er niet zoveel kosten aan verbonden zijn. Het ondergaan van een (chemische) peelen of een laserbehandeling is over het algemeen genomen namelijk vrij duur. Voordat u een van deze behandelingen gaat kiezen, is het belangrijk om eerst te weten te komen of het om goedaardige en ook te behandelen hyperpigmentatie gaat. Dit kun je doen door een bezoekje te brengen aan uw huisarts of dermatoloog.
lara
Door

lara

op 02 Sep 2017

Kan hyperpigmentatie uiteindelijk vanzelf weer overgaan of is het een blijvend iets?

sonja
Door

sonja

op 25 Aug 2017

Hier ook iemand met een vorm van hyperpigmentatie. bij mij zijn de bruine vlekken heel licht van kleur maar zeker wel zichtbaar. Ze zitten voornamelijk verspreid over mijn gezicht.. kan skin light hier ook voor helpen en zo ja hoe moet ik dat precies doen?

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down