Hyperpigmentatie

HyperpigmentatieHyperpigmentatie is een vervelende huidaandoening waarbij er een te veel aan pigment in de huid aanwezig is. Het belangrijkste pigment in de huid is Melanine, ook wel biologisch pigment genoemd. Dit is een donkerbruine kleurstof die door cellen in de bovenste huidlaag worden aangemaakt. Bij Hyperpigmentatie zijn deze cellen overactief.

​Hyperpigmentatie behandelen met Skinlight


Zonlicht bevorderd de aanmaak van Melanine waardoor uw huid bruin wordt. Om Hyperpigmentatie te voorkomen is het verstandig zo veel mogelijk de zon te mijden, deze is namelijk de hoofdoorzaak van huidverkleuringen en zal het herstel ervan niet bevorderen.

Oorzaken van hyperpigmentatie

Blootstelling aan de zon: de zon is één van de belangrijkste boosdoeners van hyperpigmentatie. Dit komt omdat de zon de melanine in de huid wakker maakt. Dit is allemaal heel normaal, het beschermd ons zelfs voor de schadelijke UV straling. Maar te lang in de zon bakken of onbeschermd de zon in gaan verstoord dit proces waardoor hyperpigmentatie ontstaat. Wanneer pigmentvlekken, sproeten of moedervlekken in aanraking komen met de zon merk je dat deze donkerder worden. Naarmate je weer een tijdje uit de zon blijft worden deze weer lichter, dit geldt ook voor de vlekken die ontstaan door deze aandoening. Als tip om Hyperpigmentatie te voorkomen of om te verminderen, is dat je het beste uit de zon kunt blijven of dat je een hoge spf factor zal moeten aanbrengen.

Hormonale invloeden zijn de hoofdoorzaak van een specifieke vorm van hyperpigmentatie, deze vorm wordt zwangerschapsmasker (melasma) genoemd. Het komt met name voor bij vrouwen, waarom bij vrouwen? omdat het ontstaat wanneer het vrouwelijke hormoon oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon.

Hyperpigmentatie is ook een symptoom van bepaalde ziektes zoals metabolische afwijking en vitamine afwijkingen, autoimmuun en maag/darm ziektes. Het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde hormonale behandelingen, antibiotica en andere medicijnen.

zwangerschapsmasker verminderen, melasma verminderen

Zwangerschapsmasker tijdens de zwangerschap


Hoe kan ik hyperpigmentatie behandelen?

De behandeling van hyperpigmentatie kan op vele manieren. Ten eerste is het verstandig om de zon te mijden. Dit kan lastig zijn als de vlekken zich bevinden op de handen, nek of gezicht. Gebruik in zo'n geval een hoge factor spf. Dit kun je in verschillende vormen kopen zoals zonnebrandcrème, dagcrème of nachtcrème. Na verloop van tijd zullen de vlekken langzaam vervagen.

Wat je ook zou kunnen gebruiken is een blekingsmiddel zoals skinlight deze heeft ontwikkeld. Dit zal de verkleurde vlekken in de komende weken grondig vervagen waardoor er na 4 tot 7 weken veel minder zichtbaar zullen zijn geworden. Let op: het resultaat zal nooit blijvend zijn, je zult het moeten bijhouden en zo veel mogelijk de zon proberen te mijden. In de herfst en winter is dit goed te doen maar in de zomer kan dit nog wel eens lastig zijn. Probeer je dan toch altijd goed in te smeren met een zonnefactor zodat de vlekjes niet donkerder worden. waar Skinlight onder andere te koop is.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down