Donkere littekens lichter maken
6 maart 2017 

Donkere littekens lichter maken

Donkere littekens lichter maken zodat deze vervagen en minder opvallen, is een veel gekozen oplossing voor degene die hier langere tijd onder lijden. De vorming van donkere littekens komt in de meeste gevallen door wondjes. Wanneer wondjes helen en veranderen in littekens. Dan is het belangrijk dat je de aangedane huid goed beschermend tegen UV-straling.

Wat zijn donkere littekens?

Een litteken dat donker wordt noemen we post inflammatoire hyperpigmentatie, dat wordt beschouwd als een onschuldige pigmentstoornis en uit zich in een ophoping van pigment. Vaak trekt dit vanzelf weer weg, maar in sommige gevallen ook niet. De donkere littekens kunnen erg vervelend zijn en kunnen het uiterlijk aantasten. Dat is voor de patiënt erg vervelend, maar gelukkig is er wel degelijk wat aan te doen.

Donkere littekens

Hoe ontstaan donkere littekens?

Donkere littekens ontstaan door wondjes zoals acne. Wanneer wondjes herhaaldelijk terugkomen en hieraan gekrabd wordt, dan kan er huidbeschadiging optreden dat resulteert in donkere littekens.

Wat kun je tegen donkere littekens doen?

Je kunt zelf genoeg doen om donkere littekens te vervagen. Ten eerste is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen Uv-straling door het dragen van een zonnebrandcrème. Donkere littekens vervagen kun je doen met een huid verlichtende crème, chemische peeling of een laserbehandeling.

Hoe maak je donkere littekens lichter?

Donkere littekens lichter maken kun je doen op verschillende manieren. Zo kun je starten met een pigment verlichtende crème, maar kun je ook voor een uitgebreidere behandeling kiezen. Denk hierbij aan een laserbehandeling. Beide technieken werken effectief om donkere littekens lichter te maken.

Wat zijn pigmentvlekken na wondjes?

Wanneer er pigmentvlekken na wondjes ontstaan dan is er sprake van hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is een ophoping van pigment op één en dezelfde plek. Doordat de huid beschadigd is geraakt probeert deze zich zo snel mogelijk te herstellen met extra aanmaak van pigment als gevolg.

Hoe verminder je donkere littekens?

Het verminderen van donkere littekens kan op verschillende manieren. Soms helpt het al om de beschadigde huid uit direct zonlicht te houden. Op deze manier wordt pigment vanzelf lichter. Mocht dit afdoende werken dan kun je de volgende behandelingen overwegen:

1. Pigment verlichtende crème
2. Laserbehandeling
3. Chemische peeling

Hoe ontstaan donkere littekens?

Een litteken is een beschadiging van de huid, en kan ontstaan bij een schaafwond, brandwond of diepe vleeswond, maar komt meestal voor bij acne, eczeem, jeukende huidaandoeningen, waterpokken en psoriasis. Littekens die donker verkleuren kunnen ook voorkomen bij operatieve behandelingen zoals een chemische peeling, lasertherapie en epilatie.

Hoe maak je donkere littekens lichter

Donkere littekens en bruine vlekjes in het gelaat

Wat is de behandeling van donkere littekens?

  • Ontstaan de donkere littekens door een bestaande huidziekte? Dan moet eerst de huidziekte worden aangepakt en verminderd. Daarna kan overgegaan worden op het lichter maken en vervagen van de littekens.
  • Behandelingen zijn gericht op het verwijderen en lichter maken van de bruine huidvlekjes. Belangrijk hierbij is dat de pigmentaanmaak wordt afgeremd en de huid lichter wordt.

Welke behandelmethode is het meest effectief?

a) Huid blekende crème
Een huid blekende crème die zowel de pigmentaanmaak afremt, en daarnaast de bruine vlekjes verlicht is Skinlight. De crème gebruik ik ook als leidraad voor genoemde behandelmethode. Skinlight remt de aanmaak van pigment af maar verlicht ook de huid. Het is de bedoeling dat je de crème uitsluitend op de donkere vlekjes aanbrengt. Dit doe je minimaal twee maal daags op een schone en droge huid. Resultaat zie je heel gelijkmatig tevoorschijn komen. Meestal ben je in 4-12 weken klaar met de behandeling.

Donkere littekens lichter maken

Skinlight dringt tot diep in de huid door – remt de pigmentaanmaak af en maakt de huid lichter.

Wat zijn de resultaten?

De resultaten van Skinlight zijn goed, wel is het belangrijk om tijdens de behandeling een hoge spf te gebruiken en niet onder de zonnebank te gaan. Dit remt de werking van de crème namelijk af, waardoor je uiteindelijk langer bezig bent. Skinlight dringt tot diep in de huid door (stratum corneum (hoornlaag) tot de dermis (lederhuid), waardoor diepliggend pigment ook aangepakt kan worden. Hierbij is gebruik gemaakt van een Chromameter.

Donkere littekens kunnen ontstaan door heel wat oorzaken. Meestal gaan ze vanzelf weer weg, maar in enkele gevallen ook niet. Voor hen die hier niet vanaf komen heeft dat vervelende gevolgen. Om dit te verminderen en vervagen kan er gebruik worden gemaakt van een huid blekende crème zoals Skinlight. Deze crème remt zowel de pigmentaanmaak af als dat het de huid lichter maakt. Op deze manier zullen de donkere littekens vervagen en niet meer zichtbaar zijn.

marleen
Door

marleen

op 4 April 2017

Heb helaas ook ontzettend last van littekens die donker verkleur zijn.. vooral nu het mooie weer er aankomt worden ze alleen maar donkerder... ik ga skinlight zeker uitproberen!!

linda
Door

linda

op 28 May 2017

Hoe is het bevallen en werkt het? Ik heb namelijk ook een donkere bruin litteken die maar nit weg wilt en ik wil deze ook bestellen maar ik ben aan het twijfelen of ik het we moet halen.

Reactie plaatsen

Koekje erbij?
arrow_drop_up arrow_drop_down