Zwangerschapsmasker / melasma

Zwangerschapsmasker / melasma

Zwangerschapsmasker, ook wel bekend onder de naam melasma of chloasma, is een bruine verkleuring van het gezicht en in sommige gevallen ook van de nek. Deze verkleuring  zal zich over het algemeen langzaam gaan ontwikkelen en ontstaat zonder dat er vooraf een ontsteking van de huid heeft plaatsgevonden. De meeste plekken waar men zwangerschapsmasker krijgt zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, maar ook de kin en de bovenlip. Melasma is een zeer onschuldige vorm van hyperpigmentatie.

zwangerschapsmasker verminderen, melasma verminderen

Wie kan er zwangerschapsmasker krijgen?

Het is een aandoening die typisch bij zwangere vrouwen plaatsvindt, vandaar ook de term “zwangerschapsmasker”. Vooral in het tweede en het derde trimester van de zwangerschap kunnen vrouwen last van de verkleuring krijgen. Over het algemeen zal de melasma na de zwangerschap geleidelijk aan weer gaan verdwijnen. Het is vaak zo dat het bij de eventuele volgende zwangerschap(pen) gewoon weer terug zal komen, niet zelden donkerder dan bij de voorafgaande zwangerschap. Ook vrouwen die aanleg voor melasma hebben en de anticonceptiepil gebruiken, kunnen deze verkleuring krijgen. Soms is het zo dat melasma plaatsvindt zonder dat iemand zwanger is of de pil gebruikt.

Hoe wordt zwangerschapsmasker behandeld?

Zoals hierboven al vermeld zal het zwangerschapsmasker na de bevalling vanzelf weer weggaan. Door uzelf niet aan zonlicht bloot te stellen zal dit natuurlijke proces gewoon plaats gaan vinden. Soms is het wel zo dat er pigmentatie achter kan blijven. Er zijn verschillende behandelingen die u na de zwangerschap kunt kiezen.

Hydrochinon bevattende crèmes:

Hydrochinon zal de huid als het ware bleken, als de crème regelmatig wordt aangebracht. Er zijn wel mensen die overgevoelig voor dit middel zijn, dus voorzichtigheid is geboden. Ook omdat de behandeling soms door kan schieten, waardoor de huid te bleek gaat worden. Hydrochinon bevattende preparaten kunnen door de huisarts worden voorgeschreven. Ook is het middel eventueel in een crème met tretinoïne samen te voegen.

[caption id="attachment_201237" align="alignnone" width="358"]zwangerschapsmasker verminderen met pigmentcreme Melasma is goed te behandelen met Skinlight[/caption]

Lasertherapie

Ook lasertherapie kan voor goede resultaten zorgen, vooral de robijnlaser is heel erg effectief als het gaat om het verwijderen van het pigment. Net als de behandelingen met crèmes is het mogelijk dat de pigmentatie weer terugkomt, zodra u weer in de zon gaat zitten.

Hoe kan men melasma of zwangerschapsmasker voorkomen?

Als vrouwen een aanleg voor melasma hebben, dan doen zij er zeer verstandig aan om tijdens de zwangerschap en een aantal maanden erna, zo min mogelijk in de zon aanwezig te zijn.

Gelukkig is het zwangerschapsmasker niet heel ernstig en zal het vanzelf weer overgaan. Als u meer informatie over melasma wilt hebben, dan is het raadzaam om bijvoorbeeld bij uw huisarts langs te gaan, zodat hij u hier het één en ander over duidelijk kan maken. Denkt u er vooral aan dat u de behandelingen pas NA de zwangerschap kunt gaan gebruiken. Wacht u dus eerst tot het vanzelf weggaat, voordat u deze stappen gaat ondernemen, voor uw eigen welbehagen.
mamie
Door

mamie

op 28 Nov 2019

Heb ook heel erg last van melasma, echt verschrikkelijk zeg. In de wintermaanden gaat het wel maar in de zomer en lente is het echt super erg en niet mooi.

Reactie plaatsen