Zwangerschapsmasker, ook wel bekend onder de naam melasma of chloasma, is een bruine verkleuring van het gezicht en in sommige gevallen ook van de nek. Deze verkleuring  zal zich over het algemeen langzaam gaan ontwikkelen en ontstaat zonder dat er vooraf een ontsteking van de huid heeft plaatsgevonden. De meeste plekken waar men zwangerschapsmasker krijgt zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, maar ook de kin en de bovenlip. Melasma is een zeer onschuldige vorm van hyperpigmentatie.

Wie kan er zwangerschapsmasker krijgen?

Het is een aandoening die typisch bij zwangere vrouwen plaatsvindt, vandaar ook de term “zwangerschapsmasker”. Vooral in het tweede en het derde trimester van de zwangerschap kunnen vrouwen last van de verkleuring krijgen. Over het algemeen zal de melasma na de zwangerschap geleidelijk aan weer gaan verdwijnen. Het is vaak zo dat het bij de eventuele volgende zwangerschap(pen) gewoon weer terug zal komen, niet zelden donkerder dan bij de voorafgaande zwangerschap. Ook vrouwen die aanleg voor melasma hebben en de anticonceptiepil gebruiken, kunnen deze verkleuring krijgen. Soms is het zo dat melasma plaatsvindt zonder dat iemand zwanger is of de pil gebruikt.

Hoe wordt zwangerschapsmasker behandeld? 

Zoals hierboven al vermeld zal het zwangerschapsmasker na de bevalling vanzelf weer weggaan. Door uzelf niet aan zonlicht bloot te stellen zal dit natuurlijke proces gewoon plaats gaan vinden. Soms is het wel zo dat er pigmentatie achter kan blijven. Er zijn verschillende behandelingen die u na de zwangerschap kunt kiezen.

De Skinlight Zwangerschapsmasker behandeling:

Skinlight is een speciaal ontworpen crème om te helpen bij het bestrijden van zwangerschapsmasker. Dit masker wordt vaak veroorzaakt door een overproductie van melanine in de huid tijdens de zwangerschap. Skinlight bevat krachtige ingrediënten zoals Vitamine C, Vitamine E en Allantoïne, die bekend staan om hun vermogen om de huid te verhelderen, hydrateren en kalmeren. Vitamine C heeft krachtige anti-oxidanteigenschappen en kan de huid verhelderen, terwijl Vitamine E de huid hydrateert en Allantoïne bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Door Skinlight dagelijks te gebruiken, kan de huid geleidelijk lichter worden en het zwangerschapsmasker minder zichtbaar maken.

Lasertherapie

Ook lasertherapie kan voor goede resultaten zorgen, vooral de robijnlaser is heel erg effectief als het gaat om het verwijderen van het pigment. Net als de behandelingen met crèmes is het mogelijk dat de pigmentatie weer terugkomt, zodra u weer in de zon gaat zitten. Echter is een laser behandeling vaak erg duur.

Hoe kan men melasma of zwangerschapsmasker voorkomen? 

Als vrouwen een aanleg voor melasma hebben, dan doen zij er zeer verstandig aan om tijdens de zwangerschap en een aantal maanden erna, zo min mogelijk in de zon aanwezig te zijn.

Gelukkig is het zwangerschapsmasker niet heel ernstig en zal het vanzelf weer overgaan. Als u meer informatie over melasma wilt hebben, dan is het raadzaam om bijvoorbeeld bij uw huisarts langs te gaan, zodat hij u hier het één en ander over duidelijk kan maken. Denkt u er vooral aan dat u de behandelingen pas NA de zwangerschap kunt gaan gebruiken. Wacht u dus eerst tot het vanzelf weggaat, voordat u deze stappen gaat ondernemen, voor uw eigen welbehagen.