Een pigmentsnor bij vrouwen ontstaat in de meeste gevallen door het te vaak harsen van de bovenlip. Na één keer hoef je je echt geen zorgen te maken. Maar wanneer je dit systematisch bijvoorbeeld iedere 2 weken doet, pas dan wel een beetje op.
Hoe harsen precies werkt
Wanneer je de huid harst, dan verwijder je ongewenste haartjes die vervolgens voor een langere tijd wegblijven. Maar wist je ook dat je de huid beschadigt bij iedere hars behandeling? Deze beschadiging van de huid kan zorgen voor een verstoring in de huid, met als gevolg dat het pigment in de huid zich anders gaat gedragen. De huid wordt gevoeliger voor zonlicht, kan minder goed bescherming bieden tegen de stralingen van de zon en hierdoor kunnen er op de plekken waar jij harst, pigmentvlekken ontstaan. Wanneer je dit dus op de bovenlip toepast, dan kan er een soort streep (snor) ontstaan van pigment.
Pigmentsnor voorkomen
Om pigmentophoping te voorkomen ontstaan door harsen, is het verstandig om de huid altijd goed te hydrateren en beschermen.
- Hydrateren: gebruik altijd een voedende crème na het harsen. Blijf de huid goed verzorgen zodat je schraalheid voorkomt.
- Beschermen: mocht je irritatie ondervinden of is je huid gevoelig voor pigmentvorming? Hars dan niet te vaak, en bescherm de huid goed tegen de zon. Ook wanneer de zon niet zichtbaar schijnt, is deze zeker wel aanwezig.
Pigmentsnor behandelen
Overtollig pigment op de bovenlip kan zeker behandelt worden. Er zijn diverse methodes die het overwegen waard zijn. Hieronder de verschillende opties kort toegelicht:
1) Chemische peeling: een chemische peeling is gericht op het vernieuwen van de huid. Er wordt een goedje op de huid aangebracht dat minimaal 60 tot 120 minuten moet intrekken. De huid wordt daarna goed gereinigd. Na de behandeling gaat de huid zichzelf vernieuwen. Dat proces duurt meestal 7-14 dagen.
2) Huid verlichtende crème: een huid verlichtende crème oftewel ‘bleekcrème’ breng je uitsluitend op de donkere gedeeltes van de huid aan. Dat doe je minimaal 2x per dag gedurende 4-8 weken. In deze periode merk je dat de donkere vlekjes steeds iets lichter worden. Je gaat net zo lang door met smeren totdat jij zelf tevreden bent.
3) Laser behandeling: een derde optie is de laserbehandeling. Deze behandeling is niet geschikt voor iedereen. Wanneer je voor laser kiest dan worden de pigmentvlekjes die te samen een pigmentsnor veroorzaken, stuk voor stuk aangepakt. Vaak is er nog wel een vervolgafspraak nodig omdat de vlekjes vaak niet in één keer weggaan.
Marlies
op 16 Sep 2016mirjam
op 17 Sep 2016Rasta
op 06 Oct 2016kira
op 26 Jun 2017Jasmijntje
op 25 Apr 2018elil
op 28 Jun 2018