Littekens in het gezicht: ontstaan plus behandeling
28 februari 2016 
in Gezicht

Littekens in het gezicht: ontstaan plus behandeling

Littekens in het gezicht – mensen die last hebben van acne hebben niet alleen een probleem als ze last hebben van deze vervelende ontstekingen. Als je ernstige acne hebt gehad blijven er vaak erg lelijke littekens achter die een levenslang aandenken aan je acne zullen zijn. Vandaag de dag komen dit soort littekens minder vaak voor omdat dermatologen bij de meeste mensen dei ernstige acne hebben de ontstekingen die op de huid vormen al snel kunnen onderdrukken.

Dit littekenweefsel ontstaat nadat de huid een beschadiging heeft opgelopen, net als wanneer je een wond hebt gehad. Bij acne komt deze beschadiging voort uit een heftige ontstekingsreactie in de huid. Over het algemeen geldt dat er een direct verband is tussen de ernst van de ontstane ontsteking en hoe erg het litteken wordt. Bij sommige mensen komen er helaas ook behoorlijk grote littekens op basis van behoorlijk oppervlakkige en kleine acne vorming. Het blijkt dat de gevoeligheid voor het krijgen van littekens sterk van persoon tot persoon kan verschillen.

Behandelen van littekens in het gezicht

De afgelopen jaren zijn er meerdere technieken ontwikkeld waarmee men acnelittekens kan gaan behandelen. De strategie en de keuze hiervan is afhankelijk van het type litteken en ook van het type huid dat behandeld moet worden. Wat ook belangrijk is: welk risico op complicaties je als patiënt wilt lopen om de acne minder zichtbaar te maken. Je moet goed begrijpen dat littekens nooit verdwijnen en dat alle soorten behandelingen erop afgesteld zijn om ze aan het zicht te onttrekken.skinlight-showcase-min

Chirurgische behandeling

Grote, diepe en opvallende littekens kunnen door een chirurg worden weggesneden, waarna de chirurg de huid zal gaan hechten. Het wegsnijden kan op klassieke wijze gebeuren, maar ook door middel van het nemen van diepe ponsbiopten, waarna men de huid zal hechten. Bij deze laatstgenoemde techniek wordt het puntvormige acnelitteken door een lijnvormig litteken vervangen. Het blijkt in de praktijk zo te zijn dat de huid na deze ingreep op de plek van het nieuwe litteken niet zelden opnieuw gaat wijken, waardoor er weer een nieuw diep litteken zal ontstaan.

Huidfillers in laten spuiten

Er zijn in de afgelopen jaren veel soorten injecteerbare vloeistoffen ontwikkel, waarmee men rimpels op kan vullen, denk hieraan bijvoorbeeld aan botox. Deze producten kunnen en worden ook wel toegepast om acnelittekens te behandelen, maar de resultaten die hiermee worden behaald zijn over het algemeen behoorlijk teleurstellend te noemen, of het echt aan te raden is? De keuze is uiteindelijk gewoon aan jou.

Gebruik natuurlijke producten

Wat veel mensen ook wel doen, is het smeren van calendulan zalf om littekens in het gezicht te laten verdwijnen. Als je dit product op tijd en iedere dag op het littekenweefsel smeert, zal het litteken af gaan nemen. In sommige gevallen blijkt het litteken zelfs volledig te verdwijnen.

Wat voor middel je ook kiest, of wat voor methode je ook wilt toe gaan passen, is het aan te raden om altijd voor de methode te gaan waar jij je goed bij voelt. Laat jezelf ook altijd eerst goed informeren voordat je een daadwerkelijke keuze in deze kwestie gaat maken.

Voor welke behandeling zou jij gaan?

 

 

Reactie plaatsen