Droge huid: en alles wat je daarover moet weten
05 november 2019 

Droge huid: en alles wat je daarover moet weten

We zien er allemaal graag verzorgd uit, of we nu mannen of vrouwen zijn. De ene persoon besteedt al wat meer aandacht aan persoonlijke verzorging dan de ander. Denk maar aan onze huid. De ene persoon gaat ’s avonds slapen met een nachtcrème opgesmeerd en smeert ’s morgens meteen een dagcrème terwijl de ander nooit een crème smeert. Soms gebeurt het dat we wel een crème moeten smeren, vaak is dit nodig als je last hebt van een droge huid. Maar wat is nu juist een droge huid en wat kan je eraan doen?

creme voor droge huid

Een droge huid werkt rimpels in de hand. Het is daarom belangrijk om de huid altijd goed te blijven hydrateren

Wat is het?

Een droge huid is eigenlijk een toestand waarin de huid zich bevindt en vaak komt dit door een tekort aan water in de hoornlaag van de huid. Het kan ook zijn dat de opperhuid te weinig vetten of eiwitten bevat. Eiwitten in de huid hebben een vocht vasthoudende werking. Als je er echter een gebrek aan hebt, houdt de huid dus te weinig vocht vast waardoor deze gaat uitdrogen. Het is absoluut geen huidafwijking al kan dit toch vaak gepaard gaan met jeuk.

Hoe en droge huid herkennen?

Heel vaak hebben mensen in de winter last van een vochtarme huid, maar helaas kan het zijn dat je hier constant last van hebt. Bij een droge huid voelt de huid heel droog en schraal aan. Het kan ook gepaard gaan met schilfertjes, kloven, barsten en roodheid. Jeuk kan dus ook een teken zijn van een droge huid.

hyperpigmentatie verwijderen

Oorzaken van een droge huid

Een uitgedroogdehuid kan verschillende oorzaken hebben, dit kan aangeboren zijn maar het kan ook komen doordat we bepaalde dingen doen of niet doen en dit dus zelf in de hand werken. Denk maar aan een onevenwichtige voeding of te vaak en te lang in de zon zitten. Uiteraard kan het ook komen door dingen waar je niets aan kan doen, bijvoorbeeld door de leeftijd of gewoon omdat het bij jou in de familie zit en het dus erfelijk is. Ook het gebruiken van bepaalde cosmetica producten kunnen je huid aantasten, vooral dan parfums en conserveringsmiddelen.

Wat kan je er tegen doen?

Je kan echt wel dingen doen om een droge huid tegen te gaan. Neem om te beginnen je levensstijl al eens onder de loep en kijk naar je eet en drank gewoonten. Zet genoeg proteïnen en eiwitten op je voedingsschema en drink 1,5 liter water per dag. Neem voldoende beweging en nachtrust. Als je naar buiten gaat tijdens de winter, probeer je dan zo goed mogelijk te beschermen tegen het koude weer. Douchen met niet al te warm water kan ook een oplossing zijn en kies voor de juiste gezichtscrèmes.

Inge
Door

Inge

op 27 Nov 2019

Kunje door een droge huid ook pigmentvlekken krijgen? heb al mijn hele leven last van een hele droge huid, ben nu 34 jaar. En ik merk dus sinds een paar jaar nu ongeveer dat ik ineens pigmentvlekken krijg. Ze gaan ook niet meer weg en het zijn geen sproeten. helpt skinlight hiervoor en wanneer zie je resultaat?

Reactie plaatsen