Bruine vlekken op de huid zijn vaak onschuldig en komen veel voor bij mensen die veel pigment in hun huid hebben zitten. Om te meten of jij veel pigment in je huid hebt zitten kun je jezelf de volgende vragen stellen. Beantwoord je alle vragen met een ‘JA’ dan is de kans groot dat jouw huid gemakkelijk pigment aanmaakt.
1) Word je snel bruin? wanneer je snel bijkleurt is dat een teken van een snelle pigmentontwikkeling. Dat is goed want dat beschermd je tegen de schadelijke stralingen van de zon. Een snelle pigmentaanmaak kan er ook voor zorgen dat je plaatselijk bruine vlekken krijgt. Dit zijn pigmentvlekken.
2) Komen pigmentvlekken veel in je familie voor? hebben je ouders, tantes, broers of zussen ook last van bruine vlekken in het gelaat? Grote kans dat dit in jouw familie een erfelijke kwaal is. Al is het niet echt een kwaal natuurlijk want schadelijk voor je gezondheid is het zeker niet.
Het is overigens niet zo dat iedereen die gemakkelijk pigment aanmaakt ook daadwerkelijk pigmentvlekken krijgt. Wel heb je hier een verhoogde kans op. En daarnaast zijn er vaak ook andere factoren die hierin een rol spelen. De meest voorkomende externe factoren voor de ontwikkeling van bruine vlekken op de huid zijn:
1) Het slikken van hormonen zoals de anticonceptiepil
Wanneer er een verandering in je hormoonhuishouding plaatsvindt door bijvoorbeeld het slikken van de anticonceptiepil, tijdens je zwangerschap of in de overgang. Op dit soort momenten is de kans groter op de ontwikkeling van de volgende huidproblemen waarbij pigmentophoping een rol speelt:
- melasma / zwangerschapsmasker
- pigmentvlekken in het gelaat of op heel het lichaam
- ouderdomsvlekken (ontstaan vaak in de periode van de overgang)
2) Harsen van het lichaam
Vooral in de zomer wil je graag een glad lichaam zonder overmatige beharing. Maar wist je dat je huid na het harsen eerst goed moet herstellen? Wanneer je de huid geen rust gunt en er direct mee in de zon gaat, dan is de kans groot dat je hier bruine vlekken aan over houdt. Harsen kun je dus zeker wel doen, maar doe dit minimaal een week van te voren.
3) Overmatig zonnen zonder goede bescherming
De zon is meestal de boosdoener van pigmentophopingen. De zon stimuleert de aanmaak van pigment en de huid reageert daar automatisch op door pigment aan te maken. Dit proces gaat niet helemaal goed wanneer je hier bruine vlekjes aan over houdt. De huid maakt dan op een specifiek plekje net iets teveel pigment aan waardoor deze vlekken ontstaan. Een nadeel hiervan is dat de vlekken helaas niet vanzelf meer weg gaan.
4) Wanneer je antibiotica of medicijnen slikt
Zit je aan een antibioticakuur of slik je medicijnen? Pas dan ook heel erg op met de zon. Je huid reageert vaak overgevoelig op blootstelling waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan. Ook hier is het advies om de zon te mijden en je goed in te smeren.
Dit is wat je kunt doen
Maak je snel pigment aan dan is het aan te raden om altijd een zonnefactor te gebruiken wanneer je naar buiten gaat. Vooral in de zomermaanden is dat heel belangrijk om te doen. Maar eigenlijk is het advies om dit het hele jaar door te blijven doen. De winterzon is namelijk ook heel erg krachtig. Draag een hoed zodat je gelaat niet direct in het zonlicht komt. Vermijd de zon zoveel mogelijk. Vooral na het harsen, tijdens de zwangerschap of bij het slikken van antibiotica is dat verstandig om te doen.
Shan
op 29 Jun 2017Merle
op 02 Jul 2017Kila
op 18 Jul 2017