Donkere vlekken in het gezicht aanpakken


Donkere vlekken in het gezicht komen veelvuldig voor. Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van pigmentverstoringen. Donkere vlekken ontstaan in de meeste gevallen door de schadelijke straling van de zon. De zon is niet alleen maar schadelijk in de zomermaanden, het hele jaar door schijnt de zon waardoor je eigenlijk iedere dag opnieuw blootgesteld wordt aan de schadelijke straling. Deze schadelijke straling is de boosdoener van menig pigmentvlek.

Andere huidproblemen zijn:

  • 1) Ouderdomsvlekken zijn in feite ook pigmentvlekken, maar deze ontstaan simpelweg door ouderdom. De verouderde huid krijgt met ophopingen van pigment te maken wat resulteert in de vlekken.
  • 2) Moedervlekken - dit zijn opeenhopingen van pigment. Er zijn aangeboren en verworven moedervlekken. Er kunnen zich meer vormen door zonlicht, maar ook door bijvoorbeeld hormonale schommelingen. De meeste moedervlekken zijn onschadelijk, maar er is een kans dat ze veranderen in een melanoom. Als een moedervlek van kleur verandert, groter wordt, of jeukt, is het zaak een arts te bezoeken.
  • 3)  Zwangerschapsmasker of ook wel Melasma: Is een aandoening die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen, vandaar ook de informele naam. Net als de meeste andere aandoeningen van donkere vlekken is ook het zwangerschapsmasker het resultaat van hyperpigmentatie, wat natuurlijk veroorzaakt wordt door de zon. Het komt met name voor in het gezicht, maar kan zich uitbreiden naar borst en rug. Om het te voorkomen is het zwangere vrouwen aan te raden de zon te vermijden.

Hoe voorkom ik pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kun je beter voorkomen dan behandelen. Wanneer je pigmentvlekken wilt voorkomen is het belangrijk om altijd beschermd naar buiten te gaan. Daar bedoel ik mee dat het belangrijk is dat je altijd spf bescherming draagt alvorens je het huis uit gaat. Er zijn tegenwoordig talloze dagcrèmes voor vrouwen en mannen waar een goede spf factor in zit. Het is belangrijk dat je de crème gebruikt op alle plekken die direct blootgesteld worden. Denk aan het gezicht, nek en hals maar bijvoorbeeld ook de handen. Het is vooral belangrijk om je huid te beschermen wanneer je bovenstaande methodes ondergaat om van de pigmentvlekken af te komen. Bescherm je de huid niet goed, dan zullen alle eerder genoemde behandelingen niet voldoende werken.

Skinlight-1-stuks-aanbieding-min

Hoe kom ik van deze pigmentvlekken af?

Er zijn tal van manieren om van donkere vlekjes in het gezicht af te komen. Natuurlijk is het veel beter om dergelijke vlekjes te voorkomen dan behandelen. Wil je er toch graag vanaf komen? Dan kun je de volgende behandelingen overwegen.
  • Chemische peeling: een chemische peeling onderga je bij een dermatoloog of kliniek die dit aanbiedt. Een chemische peeling kan effectief werken, dat hangt van jouw huid af. Om dit te beoordelen wordt er altijd eerst getest of jouw huid geschikt is voor deze behandeling. Dergelijke peelings kunnen effectief werken, echter zien we vaak in de praktijk dat de behandeling wel enkele keren herhaalt moet worden voor goed resultaat.
  • Whitening crème: aan de hand van een effectieve huid lichtmakende crème kun je donkere vlekjes verlichten. Het is in deze uiterst belangrijk dat je kiest voor een Europees goedgekeurd merk. Doe je dat niet, dan loop je grote kans op huidbeschadiging. We nemen voor nu ons merk Skinlight als voorbeeld. De crème biedt binnen een tijdstermijn van 5-6 weken resultaat. De crème zelf is heel zuinig en daar doe je enorm lang mee. Wanneer je het gewenste resultaat bereikt hebt, stop je met gebruik en pas je de crème alleen nog als onderhoud toe.
  • Laser behandeling: ook kun je donkere vlekken behandelen met laser. Dergelijke behandelingen kun je vaak alleen maar ondergaan in bepaalde klinieken, denk aan plastische chirurgie klinieken. Een laser behandeling is echter vaak wel erg duur, ook bied een laserbehandeling niet altijd goed resultaat. De kans dat donkere vlekjes weer terugkomen is met deze behandeling groot.