Alles wat je moet weten over sproeten | Skinlight Whitening Treatment
07 augustus 2019 
in Gezicht

Alles wat je moet weten over sproeten | Skinlight Whitening Treatment

Sproeten

Veel mensen vinden het een schoonheidsideaal, andere mensen vinden het dan weer vreselijk om te hebben: sproeten. Sommige mensen hebben ze nu eenmaal en andere niet. Degene die wel sproeten willen gaan soms zelfs zo ver dat ze sproeten namaken met make-up. Of we ze nu hebben of niet, we zullen er ons toch bij moeten neerleggen. Maar wat zijn deze schattige bruine vlekjes nu eigenlijk en hoe komt het dat de ene ze wel heeft en de andere niet?

Wat zijn sproeten?

Een sproet is simpelweg een ophoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Sproeten zijn zeker geen moedervlekken en ze kunnen dus ook niet levensbedreigend zijn. Sproeten zijn bruin en worden net zoals onze mooie bruine huid in de zomer, verkregen door de zon. Bij sproeten is de verdeling van de melanine niet legaal waardoor je dus eigenlijk kleine ophopingen krijgt. Heel vaak krijg je al sproeten als kind en het meest komt dit voor bij mensen met rood haar. Maar even goed kunnen mensen met donkerder haar en een donkerdere huid ze ook krijgen.

Wat zijn oorzaken van sproeten?

De grootste oorzaak van sproeten is de zon. Er worden namelijk nooit baby’s geboren met sproeten omdat de huid van baby’s simpelweg nog nooit is blootgesteld geweest aan de zon. Door in de zon te zitten ontstaan deze vlekjes en worden ze soms ook donkerder. Als de zon terug weggaat, zoals in de winter, zal je zien dat je sproeten ook vervagen of zelfs weggaan. Daardoor komt het dus dat je in de winter helemaal geen sproeten kan hebben en in de zomer plots helemaal vol kan staan. Sproeten kunnen verder ook erfelijk zijn, het is genetisch bepaald hoeveel sproeten je zal hebben. ze zijn namelijk gelinkt aan een gen, MC1R. dit gen zorgt voor de aanmaak van melanine en hoeveel je hiervan aanmaakt. Dit gen zorgt er ook voor welke kleur ogen en haar je zal hebben. heb je een heel actief gen? Dan zal je donkerder haar hebben en zal je huid dus beter beschermt zijn tegen de zon. Heb je een gen dat iets minder actief is, dan zal je hoogstwaarschijnlijk blond haar krijgen en dus ook meer kans hebben op sproetjes!

Wat kan je er tegen doen?

Niet iedereen is even blij met zijn sproetjes, voor die mensen zijn er een aantal oplossingen om sproetjes tegen te gaan. Je kan allerlei behandelingen ondergaan om je sproeten te gaan bleken of te gaan verwijderen. Denk hierbij maar aan chemische peelingen, laserbehandelingen, blekende crèmes of zelfs citroensap. Maar je hoeft het helemaal niet zo ver te gaan zoeken, er zijn ook simpelere dingen die je kan doen om sproeten tegen te gaan. Jezelf beschermen tegen de zon en genoeg vitamine C opnemen zijn daar belangrijke stappen van. Vitamine C helpt namelijk om sproeten lichter te maken, eet dus veel spinazie, kiwi’s en citroen om je sproeten natuurlijk te kunnen bleken!

Reactie plaatsen