Alles over Dermatosis papulosa nigra
24 juni 2019 

Alles over Dermatosis papulosa nigra

Voor heel veel mensen is een verzorgde huid in het gezicht heel belangrijk. Het zegt immers veel over wie je bent en het is toch ook het eerste wat je ziet bij mensen. Sommige mensen moeten geen moeite doen en hebben van zichzelf een zeer mooie en egale huid. Andere mensen daarentegen hebben dit geluk niet en moeten vaak een heleboel verzorgingsproducten smeren om hun huid er wat frisser te doen uitzien. Dit geldt ook voor mensen met Dermatosis papulosa nigra. Een zeer moeilijke naam maar wat is het eigenlijk?

zwarte vlekken gezicht

Wat is Dermatosis papulosa nigra?

Dermatosis papulosa nigra is simpel gezegd, kleine zwarte of bruine plekjes die vooral voorkomen in het gezicht bij mensen met een donkere huidskleur. Het zijn vlekjes die allerlei groottes en vormen kunnen aannemen maar de huidaandoening is gelukkig goedaardig. Het begint heel vaak met bultjes of huidkleurige vlekjes en na verloop van tijd krijgen deze een bruine tot zwarte kleur. Ze komen het vaakst voor op het voorhoofd en bij de slapen.

Hoe ontstaat Dermatosis papulosa nigra?

Het is heel moeilijk om te weten hoe deze aandoening ontstaat, omdat er geen duidelijke of wetenschappelijke link is met bijvoorbeeld een bacterie, infectie, blootstelling aan zon of voeding. Daarom wordt er aangenomen dat het gewoon erfelijk is.

Is er een behandeling tegen deze aandoening?

Een echte behandeling is in principe niet nodig bij deze aandoening omdat ze niet kwaadaardig is. Natuurlijk is het niet fijn om hier mee rond te lopen en willen mensen er vaak toch wel van af. Gelukkig is dat ook mogelijk. Soms kan het zelfs zijn dat deze vlekjes of bultjes gaan jeuken en dan is er de mogelijkheid om deze vlekjes te laten opereren. Je kan ze laten verwijderen door middel van uitlepelen, wegkrabben en elektrocoagulatie. Je kan het ook laten doen met behulp van een laser, dit is vaak de mooiste manier om deze vervelende vlekjes te laten verwijderen.

zwarte vlekken gezicht

Kan je zelf iets doen aan Dermatosis papulosa nigra?

Helaas zijn er geen middeltjes of trucjes die je kan doen om deze huidaandoening te voorkomen of te laten verdwijnen, als je voorbestemd bent om deze vlekjes te krijgen, gaan ze er helaas ook wel doorkomen. Als ze eenmaal doorkomen zijn er wel aantal dingen die je beter niet doet, zoals krabben. Dit omdat er door het krabben wondjes kunnen gaan ontstaan en die kunnen dan weer leiden tot een infectie. Als je er toch echt vanaf wilt is het aangeraden om dit professioneel te laten doen.

Reactie plaatsen