Wat is pigmentophoping precies?
02 juli 2019 

Wat is pigmentophoping precies?

Pigmentophoping

Heel veel mensen vinden het niet fijn om sproetjes of vlekjes in hun gezicht te hebben, laat staan last te hebben van veel pigmentvlekken. We willen allemaal een mooie, egale huid maar dit is nu eenmaal niet voor iedereen weg gelegd. Sommige mensen heb altijd al last gehad van pigmentvlekken of pigmentophoping en anderen dan weer niet. Je kan zelf echt wel dingen doen om te voorkomen dat je te veel pigmentvlekken krijgt, maar daarom is het belangrijk om te weten wat het juist inhoudt en hoe pigmentophoping ontstaat.

pigmentvlekken gezicht natuurlijk verwijderenOphoping van pigment

Wat is pigmentophoping?

Pigmentophoping is eigenlijk een huidaandoening waarbij je te veel pigment aanmaakt en er dus pigmentophoping ontstaat. Je huid maakt pigment aan, dat is melanine. Dit veroorzaakt het bruine kleurtje dat we krijgen door te zonnen in de zomer. Onze bruine huid is eigenlijk een bescherming van ons lichaam tegen de UV stralen van de zon. Maar soms kan dit proces van bescherming en van pigmentaanmaak verstoord zijn en kan er té veel pigment worden aangemaakt waardoor je dus bruine vlekjes krijgt en dus eigenlijk een ophoping hebt van melanine. Het kan zijn dat je er maar een paar hebt maar bij sommige mensen kan het ook zijn dat ze over heel het lichaam verspreid zijn en er ook veel last van hebben.

Hoe ontstaat pigmentophoping?

Zoals gezegd maakt onze huid ter bescherming tegen UV stralen, pigment aan. Dit veroorzaakt ons bruine kleurtje. Soms, als we te vaak in de zon zitten kan dit proces al eens verstoord geraken en kan er dus te veel pigment aangemaakt worden met als gevolg dat je geen mooi bruin kleurtje krijgt maar eerder deze bruine vlekjes. De zon is dus de oorzaak van deze vervelende vlekjes.

pigmentvlekken in het gezicht verwijderen

Is er een behandeling tegen deze aandoening?

Vaak hebben mensen geen problemen met deze vlekjes, omdat het vaak ook meer in de zomer voorkomt en ze in de winter weggaan omdat we dan minder blootgesteld worden aan de zon. Maar voor sommige mensen kan dit wel een bron van ergernis zijn en willen ze de vlekjes weg. Gelukkig zijn er een aantal opties die je kan overwegen om er vanaf te geraken. Denk maar aan een chemische peeling waarbij de huid eerst wordt gereinigd en dan een chemische crème op je gezicht wordt gesmeerd die een tijdje moet intrekken. Je huid wordt dan terug gereinigd en dan moet het goedje zijn werk doen. In de weken daarna zal je huid zich automatisch gaan vernieuwen waardoor je pigmentvlekken verleden tijd zijn.

Kan ik zelf iets doen om pigmentophoping te voorkomen?

Ja. Een heel belangrijke tip tegen pigmentophoping is om altijd beschermd de zon in te gaan. Smeer jezelf goed in met een zonnecrème met een goede factor en ga ook niet te lang de zon in. Als de vlekjes er toch eenmaal zijn, kan je ook zelf een crème smeren die de huid langzaamaan lichter maakt.

skinlight resultatenSkinlight maakt pigmentophoping minder zichtbaar

Reactie plaatsen