Pigmentvlekken verwijderen | Meest effectiefste methodes
Wanneer de huid blootgesteld wordt aan zonlicht, maakt de huid op automatische piloot pigment aan. Dat is een zegen want op deze manier wordt de huid beschermt tegen schadelijke uv-straling. Maar wanneer de huid een teveel aan pigment aanmaakt dan kan dit zich gaan ophopen. Deze ophoping van pigment noemen we pigmentvlek. De zon is niet de enige oorzaak van pigmentvlekken. De anticonceptiepil en zwangerschap kan ook pigmentvlekken veroorzaken. Wil je graag van je pigmentvlekken afkomen? Hieronder vind je de vier beste methodes om pigmentvlekken verwijderen mogelijk te maken zonder bezoek aan een dure kliniek.
- Pigmentvlekken verwijderen met bleekcrème
- Pigmentvlekken verwijderen met chemische peeling (huidvernieuwing)
- Pigmentvlekken verwijderen met laser
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken noemen we ook wel hyperpigmentatie of melasma. Deze verkleuringen op de huid zijn vaak lichtbruin tot zwart gekleurd. Maar kunnen in sommige gevallen ook wit zijn. Zijn pigmentvlekken wit? dan spreken we van de huidaandoening vitiligo. Pigmentvlekken zijn vaak van onschuldige aard, maar wanneer je een verandering waarneemt in grootte of kleur? Dan is dat reden om een afspraak te maken bij de huisarts of dermatoloog. In dit geval moet onderzocht worden of hier iets aan de hand is. In de meeste gevallen is de pigmentvlek alsnog onschuldig, dus raak vooral niet in paniek.
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Pigmentvlekken ontstaan doordat de huid een teveel aan melanine aanmaakt. Pigmentvlekken bestaan uit pigmentcellen en dat laatste geeft je haar, huid en ogen kleur. Melanine heeft daarnaast een huid beschermende functie. Want het beschermt de huid tegen uv-straling uit de zon. Wanneer melanine voor jou aan het werkt gaat, merk je dat doordat de huid bruin kleurt in de zon.
- Teveel aan uv-straling door zonlicht
- Zonneschade aan de huid
- Disbalans in hormoonhuishouding door zwangerschap
Soorten pigmentvlekken
Pigmentvlekken zijn er in verschillende soorten. Zo maken we onderscheid tussen zonnevlekken, ouderdomsvlekken, vitiligo, zwangerschapsmasker en aangeboren pigmentvlekken. Hieronder kort toegelicht.
Zonnevlekken
Vlekken die ontstaan door blootstelling aan zonlicht en uv-straling. De huid maakt teveel pigment aan om de huid te beschermen. Op plekken waar de huid teveel pigment aanmaakt, ontstaan pigmentvlekken.
Ouderdomsvlekken
Wanneer je ouder wordt kun je ouderdomsvlekken krijgen. Deze ouderdomsvlekken worden ook veroorzaakt door zonlicht net als zonnevlekken. Maar er is een verschil want ouderdomsvlekken komen pas op latere leeftijd naar de oppervlakte van de huid.
Vitiligo
Bij deze huidaandoening is er juist sprake van een tekort aan pigment. Vitiligo is een chronische aandoening waarbij de huid pigment verliest. Pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op de huid. Ook kan het je haarkleur beïnvloeden. Sommige mensen worden met vitiligo geboren, anderen ontwikkelen dit op latere leeftijd.
Zwangerschapsmasker
Een zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma of chloasma genoemd. Het is een bruine verkleuring in het gelaat en/of nek. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en vaak tijdens of net na de zwangerschap. Er hoeft geen sprake te zijn van een voorafgaande ontsteking van de huid, echter kan dit in sommige gevallen wel invloed hebben. De voornaamste plekken voor een zwangerschapsmasker in het gelaat zijn het voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip en kin. Melasma is een vorm van hyperpigmentatie en kunnen vanzelf weer verdwijnen. Dat gebeurt helaas niet in alle gevallen.
Aangeboren pigmentvlekken
Aangeboren pigmentvlekken zijn bijvoorbeeld moedervlekken. De meeste mensen hebben er wel een of meer op hun lichaam. Een andere vorm van aangeboren pigmentvlekken is de cafe-au-lait vlek. Deze vlekken hebben een lichtbruine kleur dat op cafe-au-lait (koffie verkeerd) lijkt.
Behandeling pigmentvlekken verwijderen
Gelukkig kunnen pigmentvlekken verwijdert worden. Zo kun je absoluut afkomen van zonnevlekken, melasma en ouderdomsvlekken. Dak kun je op verschillende manieren doen:
- Pigment verlichtende crème
- Chemische peeling
- Laserbehandeling
Pigmentvlekken bleken met pigment verlichtende crème
De meest toegankelijke methode om pigmentvlekken verwijderen mogelijk te maken is door middel van een zogeheten huidvriendelijke bleekcrème. Dat is een crème die speciaal ontwikkeld is om pigment lichter te maken. De pigmentcrème dringt tot enkele huidlagen door. Dat betekent dat je niet direct bij de eerste paar keren al resultaat ziet. Dat komt omdat het pigment verlicht stap voor stap en huidlaag voor huidlaag verlicht wordt. Erg effectief dus.
VOORDELEN
- Maakt pigmentvlekken lichter
- Dringt tot verschillende huidlagen door
- Geeft een mooi en blijvend resultaat
- Toegankelijke methode, voor iedereen toepasbaar
NADELEN
- Je ziet niet direct resultaat
- Een behandeling duurt rond de 8-10 weken
Chemische peeling
Een chemische peeling wordt ook wel exfoileren genoemd. Het is een behandeling die gericht is op huidvernieuwing. Dat betekent dat de behandeling vrij agressief is voor de huid. Maar dat is wel wat je wilt. Het doel is namelijk om de huid te laten vervellen. Wanneer de huid vervelt komt er nieuwe huid voor in de plaats. Je bent vast wel eens verbrand waarbij je zo erg verbrand was door de zon, dat je huid is gaan vervellen. Dat is ook wat er gebeurt met je huid wanneer je een chemische peeling ondergaat. Er komt een nieuwe huidlaag voor in de plaatst. De hoop is dat de nieuwe huid vrij is van pigmentvlekken.
VOORDELEN
- Geschikt voor elk huidtype
- Bereikt ook meerdere huidlagen
- Geef je huid meer glans
NADELEN
- De behandeling moet vaak een aantal keer uitgevoerd worden
- Je huid is 2 weken aan het vervellen. Dat kan in sommige gevallen hinder geven
Laserbehandeling
Een laserbehandeling kan heel goed werken voor enkele en losstaande pigmentvlekken. Heb je melasma of hyperpigmentatie dan werkt deze methode niet voor jou. Heb je enkele vrije pigmentvlekken waarvan je af wilt komen? Dan kan pigmentvlekken laseren een hele goeie oplossing zijn. De laser dringt tot diep in de huid door en kan op deze manier de pigmentvlek goed aanpakken.
VOORDELEN
- De pigmentvlek wordt in verschillende huidlagen aangepakt
- Handig wanneer je enkel last hebt van kleine vrije pigmentvlekken
NADELEN
- Vrij dure behandeling
- De behandeling moet vaak opnieuw en om het half jaar herhaald worden