Wat is Acne en hoe kom je ervan af?

De meeste mensen vinden het belangrijk om er goed uit te zien. Je kan immers maar een keer een eerste indruk geven en ons uiterlijk zorgt hier toch een stukje voor. Veel mensen verzorgen daarom hun huid extra omdat dit belangrijk gevonden wordt. Ons gezicht is het eerste waar vaak naar gekeken wordt en dan is het fijn om een verzorgd voorkomen te hebben. Maar helaas is dit niet iedereen gegund en hebben sommige mensen last van huidproblemen. Vooral bij vrouwen is de grootste nachtmerrie toch echt acne, oftewel het hebben van ontstekingen in de huid. Dit willen we ten koste wat het kost vermijden, maar kunnen we dit effectief ook tegen gaan?

[caption id="attachment_202098" align="alignnone" width="393"]wat is acne en hoe kom je van acne af Wat is acne en hoe kom je van acne af?[/caption]

Wat is acne?


Acne is een veel voorkomende huidaandoening bij mensen. Het is eigenlijk een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. En dit geeft dan rode bultjes of puistjes. Heel veel mensen hebben er last van tijdens de puberteit maar ook volwassenen kunnen last hebben van acne. Het meest komt acne voor bij jongens en meisjes tussen de 15 en 18 jaar. De oorzaak zijn vaak hormonen, want deze gaan een hele verandering door in de pubertijd. Echter kun je na je pubertijd ook zeker nog last krijgen van acne, en dat heeft ook allemaal met een verandering in je hormoonhuishouding te maken.

Hoe ontstaat acne?

Zoals hierboven vermeld komt acne vaak voor in de puberteit, hierbij is het dus vooral de hormonen die aan de basis liggen van acne. Echter kan het ook gewoon genetisch zijn, dat andere mensen in de familie ook last hebben van acne. Draag je vaak strakke voorhoofdsbanden of strakke boorden, dan kan dit ook een aanleiding zijn, door de druk van kledingstoffen op de huid. Te vette make up of stress kan ook een aanleiding zijn tot acne. Slechte hygiëne wordt vaak bedacht als oorzaak maar dit heeft er niets mee te maken, alsook voedingsallergieën.

Hoe herken je acne?

Er zijn natuurlijk verschillende vormen van acne maar de meest gekende soorten is acne in de vorm van mee eters met de gekende witte puntjes, puisten of gewoon het ontstaan van rode bultjes. Er kan roodheid zijn zowel van de puist of de mee eter zelf als van de huid er omheen. Dit kan ook gepaard gaan met pijn.

Wat kan je zelf doen tegen acne?

De eerste stap om dit zelf te gaan behandelen, is licht reinigen met proper water en een milde zeep. Als je dit hebt gedaan, wrijf je de huid zeker niet droog maar dep je heel zachtjes, zo geraken de puisten niet beschadigd. Eventueel kunnen ook lotions en crèmes gebruikt worden. Knijp vooral de puisten niet uit, want dit kan voor nog meer ontsteking en pijn zorgen! Bij ernstigere acne is het aan te raden om dit te laten behandelen door een huisarts.
Reactie plaatsen