Bruine vlekken op de huid aanpakken en verwijderen

Bruine vlekken op de huid zijn niet mooi en deze wil je zo snel mogelijk aanpakken. Donkere vlekken op de huid worden ook wel pigmentvlekken genoemd. Het zijn bruin gekleurde vlekjes die vaak niet meer uit zichzelf weggaan. Het is belangrijk om te weten waardoor de vlekjes bij jou ontstaan. Zodra je dat achterhaald hebt dan weet je  in het vervolg hoe je de donkere vlekjes op de huid voortaan kunt voorkomen. Het is belangrijk om te weten dat pigmentvlekken altijd geactiveerd worden door uv-straling. Dat betekent niet dat je nooit meer een stap buiten de deur mag zetten. Maar wel dat een goede huidverzorging en de juiste spf crèmes kunnen bijdragen aan het voorkomen van pigmentvlekken.

Bruine vlekken op de huid

Ontstaan

Er zijn meerdere factoren waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan. Het is belangrijk om te weten waardoor de vlekjes ontstaan. Zo kun je daarna de juiste behandeling kiezen om er vanaf te komen. Donkere vlekken op de huid ontstaan door::

  • UV-straling: straling uit de zon veroorzaakt pigmentvlekken. De één is daar gevoeliger voor dan de ander. Ook hebben andere factoren invloed op het ontstaan van pigmentvlekken zoals;
  • Hormonen: wanneer je hormonen een verandering doorgaan, dan is je huid extra gevoelig voor de ontwikkeling van bruine vlekken op de huid. Je hormoonhuishouding kan op hol slaan wanneer je zwanger bent of net een baby gehad hebt. Maar ook door;
  • Pilgebruik: het nemen van hormonen tegen acne of als anticonceptie verandert je hormoonhuishouding aanzienlijk. In het begin is het belangrijk om niet teveel de zon in te gaan. Zodra je lichaam er aan gewend is dan zal dat meevallen.

Behandelingen

Bruine vlekken op de huid ontstaan in de meeste gevallen door UV-straling. Het is dus belangrijk om de zon zoveel mogelijk te vermijden tijdens je zwangerschap of wanneer je hormonen slikt. Er zijn diverse behandelingen denkbaar om van bruine vlekken op de huid af te komen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ben je gevoelig voor de aanmaak van pigment? draag dan dagelijks een zonnebrandcrème. Ook in de wintermaanden of wanneer de zon niet zichtbaar schijnt, is het dragen van zonbescherming belangrijk in de strijd tegen pigmentvlekken.

Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden om van die vervelende bruine huidvlekjes af te komen. Zo kun je denken aan:

1) Laserbehandeling: een laserbehandeling kan heel effectief zijn wanneer je kleine pigmentvlekken hebt die gemakkelijk met de laser te behandelen zijn. De behandeling op zichzelf is niet pijnlijk en vaak heel effectief. De laserbehandeling moet een aantal keer herhaald worden met tussenpozen van enkele weken. Je gaat net zolang door totdat de vlekjes verdwenen zijn. Deze behandeling is niet geschikt voor grotere verkleuringen op de huid.

2) Exfoileren: deze behandeling wordt ook wel chemische peeling genoemd. Het wordt bij de meeste schoonheidssalons aangeboden om oneffenheden op de huid aan te pakken. De behandeling doet geen pijn maar is wel vrij heftig. Waarom heftig? omdat de huid na de behandeling rood is en gaat vervellen. Dat proces duurt ongeveer 14 dagen. Daarna kun je pas beoordelen of de behandeling voor jou het gewenste resultaat gegeven heeft. Zo niet, dan plan je een nieuwe afspraak in. Je gaat ook bij deze behandeling net zolang door totdat je tevreden bent. Ook hier is het belangrijk dat er enige tijd tussen zit voordat de behandeling opnieuw uitgevoerd kan worden.

Skinlight is een sterke pigmentcrème en pakt huidverkleuringen aan

3) Sterke pigmentcrème: een pigmentcrème zoals Skinlight vervaagt oneffenheden, pigmentvlekken, en grotere donkere verkleuringen op de huid. De formule is zo ontwikkeld dat het in staat is om de huid met 1 tot 3 tinten lichter te maken. Je brengt de crème twee keer per dag aan en het is belangrijk om tijdens de behandeling de huid tegen zonlicht te beschermen. Dat kun je doen door gewoon een dagcrème te dragen met spf. Ook kun je kiezen voor een zonnebrandcrème met spf 30.

4) Scrubben: werkt goed wanneer je donkere verkleuringen hebt op je lichaam. Denk aan oksels en armen. Er blijven vaak veel dode huidcellen op de huid zitten die er bij het douchen niet afgaan. Met een goede scrub gebeurt dit wel. Wij raden altijd aan om eerst te scrubben om alle dode huidcellen te verwijderen, alvorens je start met een huidverlichtende crème.

Tot slot

Het is belangrijk om eerst altijd de oorzaak van pigmentvlekken te achterhalen. Daarna kun je overgaan op de behandeling. Afhankelijk van de grootte en vorm van de donkere vlekjes, kun je de juiste behandeling kiezen. Het hebben van geduld is belangrijk bij zowel laser als exfoileren als een pigmentcrème. Pigmentvlekken zitten namelijk diep in de huid in verschillende huidlagen verstopt. Het heeft tijd nodig om deze weg te krijgen. Ervan afkomen is dus zeker mogelijk. Mocht je nog vragen hebben stel ze dan vooral even hieronder.