5 tips tegen melasma tijdens de zwangerschap (of daarbuiten)
Wanneer jij ook last hebt van bruine vlekken in het gezicht en op andere lichaamsdelen tijdens je zwangerschap, dan ben je zeker niet de enige. Dit heet melasma, en je kunt hier je hormonen de schuld van geven. Dankzij de hormoonschommelingen van progesteron en oestrogeen gaan de huidcellen teveel pigment aanmaken. Dit overschot aan pigment gaat zich ophopen en vormt de vervelende bruine vlekken. Gelukkig zijn er ook wel zeker manieren om hier iets aan doen, vandaar dat wij je vijf tips tegen melasma tijdens de zwangerschap gaan geven in de vorm van melasma behandelingen.
Je huid beschermen tegen de zon
Dit is niet echt een tip die melasma kan verminderen wanneer je er al last van hebt. Maar het kan melasma voorkomen en ervoor zorgen dat het niet erger wordt. Hormoonschommelingen zijn tijdens de zwangerschap vaak de oorzaak van de vlekken, maar uv-straling kan het ook erger maken. Uv-straling krijg je natuurlijk op je huid door zonlicht, en met zonnebrand kun je hier je huid tegen beschermen. Ik zou je dus aanraden om elke dag zonnebrand van een minimale SPF van 15 op te smeren.
Melasma crème (Skinlight)
Er bestaan speciale crèmes voor melasma tijdens de zwangerschap die de vlekken oplichten zonder dat ze schadelijk zijn voor moeder en kind. Nu bestaan er ook veel melasma crèmes die wel schadelijk kunnen zijn, dit zijn de huidblekende cremes die je op de zwarte markt kunt vinden. Het is dus essentieel dat je voor je een dergelijke crème gaat gebruiken je eerst bekijkt waar deze zoal verkrijgbaar is. Een crème waarbij je ervan uit kan gaan dat hij niet schadelijk is, is Skinlight. Deze blekende crème hoef je alleen maar op de donkere plekken te smeren en zal hier de huid duidelijk oplichten. Ook remt Skinlight nieuwe aanmaak van pigment af. Hierdoor blijft het resultaat lang zichtbaar en kunnen melasma vlekken zelfs helemaal verdwijnen. Vaak is deze dus veel effectiever dan andere crèmes tegen melasma.
Het camoufleren van de vlekken
Omdat veel gebruikelijke melasma behandelingen schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap is het misschien wel het beste om de pigmentvlekken te camoufleren met make-up. Meestal verdwijnen de vlekken toch weer na de bevalling en is het dus niet alsof jij er je hele last van zult hebben. Ook kan het zo zijn dat de vlekken na de bevalling blijven, daar hebben we gelukkig ook een oplossing voor.
Een chemische peeling (exfoliëren)
Wanneer jouw melasma na de bevalling niet binnen enkele maanden wegtrekt kun je er wat aan doen. Bij een chemische peeling worden fruitzuren gebruikt om de pigmentvlekken weg te schrapen en collageenvorming te stimuleren, zo krijg je weer een nieuwe egale huid.
Een laser melasma behandeling
Wanneer je last hebt van ernstige melasma nog na de bevalling kan een laser behandeling nodig zijn. Bij deze behandeling wordt een laser gebruikt die straling uitzend die de pigmentatie verpulvert en je huid weer fris en lichter achterlaat.
Melasma kan tijdens de zwangerschap zeer vervelend zijn, maar gelukkig trekt het meestal na de bevalling vanzelf weer weg. Ondertussen kun je tijdens de zwangerschap melasma crème of camouflage gebruiken om er minder last van te hebben. En als de pigmentvlekken nou toch na de bevalling blijven, dan zijn er nog genoeg melasma behandelingen waarmee je hier van af kunt komen. Wat je wel moet onthouden is dat je jouw dokter raadpleegt voordat je ook maar enkele vorm van actie onderneemt. Je zou niet willen dat je iets onderneemt dat schadelijk voor de baby is. En uiteindelijk is de gezondheid van jou en je baby het belangrijkst