Donkere vlekken in het gezicht

Donkere vlekken in het gezicht zijn vaak ontsierend, om ze echter goed te behandelen moet de oorzaak wel bekend zijn. Als je niet zeker bent van de oorzaak of als je de vlekken niet vertrouwt, is het zaak eerst een huisarts of dermatoloog in te schakelen voordat je huis-, tuin- en keuken-middeltjes gaat gebruiken.


Er zijn verscheidene oorzaken van donkere vlekken in het gezicht. Voorbeelden hiervan zijn:

Ouderdomsvlekken zijn in feite ook pigmentvlekken, maar deze ontstaan simpelweg door ouderdom. De verouderde huid krijgt met ophopingen van pigment te maken wat resulteert in de vlekken.

Ook moedervlekken zijn opeenhopingen van pigment. Er zijn aangeboren en verworven moedervlekken. Er kunnen zich meer vormen door zonlicht, maar ook door bijvoorbeeld hormonale schommelingen.

De meeste moedervlekken zijn onschadelijk, maar er is een kans dat ze veranderen in een melanoom. Als een moedervlek van kleur verandert, groter wordt, of jeukt, is het zaak een arts te bezoeken.

De medische naam van het zwangerschapsmasker is Melasma. Het is een aandoening die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen, vandaar ook de informele naam. Net als de meeste andere aandoeningen van donkere vlekken is ook het zwangerschapsmasker het resultaat van hyperpigmentatie, wat natuurlijk veroorzaakt wordt door de zon. Het komt met name voor in het gezicht, maar kan zich uitbreiden naar borst en rug. Om het te voorkomen is het zwangere vrouwen aan te raden de zon te vermijden.


Ontstaan van donkere vlekken in het gezicht

Pigment ontstaat door de stof melanine. De functie van pigment is het beschermen van je huid. Hierdoor word je ook bruiner bij blootstelling aan zonlicht. Bij een teveel aan zonlicht kunnen de cellen verward raken en een ophoping van cellen worden. Zo ontstaan pigmentvlekken.

Vlekken in gezicht bleken is goed te behandelen met Skinlight. Door de crème gedurende ongeveer twee maanden elke dag aan te brengen op de vlekken, kan de huid al flink verbeteren. Denk er wel om bij Melasma dat de vlekken hiervan vaak weer verdwijnen enkele weken tot maanden na de geboorte van het kind, het is dus beter om dit eerst af te wachten alvorens een crème toe te passen.