Pigmentvlekken

Pigmentvlekken is iets wat iedereen kan krijgen op een bepaald ogenblik in zijn leven. Het is soms heel vervelend wanneer het zich op een zichtbare plek bevindt maar onthoud dat een pigmentvlek geen kwaad kan. We gaan hieronder wat dieper in op de pigmentvlek en hoe deze ontstaat. Daarnaast kun je ook lezen wat je tegen een pigmentvlek kunt doen.

huidbleek creme

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn onschuldige donkere vlekken op je huid. Een pigmentvlek wordt ook wel lentigo genoemd, meestal door medici. De pigmentvlekvorm die het vaakst voorkomt is de zonnevlek. Dit is een pigmentvlek die is ontstaan door de zon. Deze vlek bevindt zich dan ook op plekken waarop de zon het vaakst heeft kunnen schijnen zoals aan de bovenkant van je handen en in je gezicht. Vaak komen deze zonnevlekken voor bij mensen na hun 40e jaar omdat je huid dan al lange tijd is blootgesteld aan zonnestralen. Andere vormen van pigmentvlekken zijn aangeboren pigmentvlekken, vitiligo en het zogenoemde zwangerschapsmasker.

Herkenbaarheid pigmentvlek

Er bestaan zoals hierboven beschreven diverse soorten pigmentvlekken. Een zonnevlek is te herkennen aan de donkere bruine kleur die de vlek heeft. Een vitiligovlek is te herkennen aan de witte kleur van de vlek. Vitiligo zorgt ervoor dat het pigment uit de huid wordt onttrokken.

Wat ook een pigmentvlek is, is het zwangerschapsmasker. Dit is te herkennen aan de grootte van de vlek en aan de plek waar deze vlek zich bevindt op het lichaam. Het is namelijk vaak een grote vlek en komt voornamelijk voor in je gezicht. Het komt voor tijdens de zwangerschap van vrouwen. Ten slotte zijn er ook nog aangeboren pigmentvlekken, bijvoorbeeld moedervlekken.

pigmentvlekken verminderen

Skinlight vermindert pigmentvlekken en oneffenheden op de huid

Het ontstaan van een pigmentvlek

Je lichaam maakt pigment aan, wat ons tegen Uv-stralen van de zon beschermd. Het aanmaken van het pigment zorgt voor de bruine teint. Wanneer je echter erg veel in de zon komt kan de aanmaak van pigment in de war raken en te veel pigment aanmaken als reactie daarop. Ook kan het voorkomen dat het pigment niet op de juiste manier over de huid wordt verdeeld. Wanneer dat het geval is, ontstaan er ophopingen van pigment. Dit resulteert in de bruine zonnevlekken op de huid.

Het zwangerschapsmasker ontstaat vanwege de hormoonschommelingen van de zwangerschap. Hierdoor kan er te veel pigment worden aangemaakt en kunnen er donkere pigmentvlekken in het gezicht of de nek ontstaan. Het risico op een zwangerschapsmasker wordt verhoogd wanneer zwangere vrouwen onbeschermd aan de zon worden blootgesteld.

Vitiligo is het tegenovergestelde van de zonnevlek en het zwangerschapsmasker, in dat geval wordt er namelijk te weinig pigment aangemaakt. De huid wordt dan lichter op die plekken en het zorgt er ook voor dat die lichte huid kwetsbaarder is voor verbrandingen van de zon. Een erfelijke factor speelt bij vitiligo een grote rol.

pigmentvlekken verwijderen

Behandeling

Een pigmentvlek kun je lichter maken door het gebruik van huis-tuin-en keukenmiddeltjes. Een combinatie van citroen of limoensap met honing kan gebruikt worden als gezichtsmasker. Ook kun je een speciale pigmentvlekken crème aanschaffen zoals de crème van Skinlight. Deze crème kun je op de pigmentvlekken smeren en de vlekken zullen na enige tijd minder worden tot ze helemaal verdwijnen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een chemische peeling bij een schoonheidssalon of een laserbehandeling.

Jamila
Door

Jamila

op 04 Oct 2019

Eindelijk eens een uitgebreid artikel over pigmentvlekken. Het is namelijk heel goed om te weten hoe pigmentvlekken bij jezelf ontstaan waardoor je deze ook goed kunt behandelen en voorkomen. Ik heb mijn hele leven al last van een snelle aanmaak van pigment en dat heb ik een stuk kunnen verminderen

Reactie plaatsen