Donkere vlekken op de huid (Ontstaan & Behandeling)
Hoe je af komt van donkere vlekken op de huid
Huidaandoeningen komen alleen al in Nederland heel veel voor. Iedereen heeft tegenwoordig wel ergens een ongewenst pigmentvlekje of moedervlek. De meest voorkomende huidaandoeningen waarbij pigmentophoping of verstoring een rol speelt zijn:
- Pigmentvlekken: komen vaak met de jaren en de oorzaak is UV-Straling. Pigmentvlekken zijn onschuldige bruine vlekjes op de huid die van vorm kunnen variëren.
- Moedervlekken: moedervlekken worden meestal ontwikkeld in de jeugd. Vaak zijn de hoeveelheid moedervlek per persoon is heel verschillend en vaak ook erfelijk. Moedervlekken kunnen geen kwaad, echter kunnen ze zich wel ontwikkelen in kwaadaardige melanomen.
- Café au Lait vlek: een lichtbruin gepigmenteerde vlakke plek op de huid die ook wel omschreven wordt als ‘koffie met melk vlek’ (afgekort”CALM). Het is een vrij algemeen voorkomende pigmentvlek van goedaardige aard.
- Zwangerschapsmasker: melasma is een bruine verkleuring van het gelaat (voorhoofd, wangen, bovenlip en kin). De verkleuring ontwikkeld zich vaak bij vrouwen die in verwachting zijn of hormonale medicijnen slikken zoals anticonceptie.
- Postinflammatoire hyperpigmentatie: deze term wordt gebruikt wanneer er sprake is van abnormale pigmentvorming in de huid. Meestal voorafgaand aan een ontsteking (acne) van de huid waardoor er een overmaat aan melanine aangemaakt wordt.
Pigmentvlekken voorkomen
De meeste pigmentvlekken ontstaan door te veel zonnen en onbeschermd zonnen. Wanneer je merkt dat je huid snel pigment aanmaakt, is het verstandig om altijd een zonnebrandcrème te gebruiken met een minimale spf factor van spf 20 of hoger. Donkere vlekken op de huid die ontstaan door Postinflammatoire hyperpigmentatie, kunnen voorkomen worden door de huid iedere dag grondig te reinigen en daarnaast te voeden. Doe dit altijd met de meest natuurlijke producten. Een zwangerschapsmasker die ontstaat tijdens de zwangerschap gaat meestal vanzelf weer over. Belangrijk is wel dat je niet met je melasma de zon in gaat. Doe je dit wel dan bestaat er de kans dat de melasma niet meer verdwijnt. Ook hier is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen UV-Straling.
Donkere vlekken op de huid behandelen
De meeste donkere huidvlekken zijn niet schadelijk voor de gezondheid en hoef je in principe niet te behandelen. Wanneer het cosmetische bezwaren oplevert is behandeling heel goed mogelijk. Behandeling kan plaatsvinden met Skinlight. De resultaten van de behandeling verschillen per persoon. Echter is het voor iedereen mogelijk om resultaat te behalen. Wat doet Skinlight precies: Skinlight zorgt ervoor dat donker pigment langzaam vervaagt. De formule bestaat uit een aantal zuren die in combinatie met Vitamine C de huid verlichten. Daarnaast remt Skinlight nieuwe aanmaak van pigment af. Vitamine C heeft ook nog en andere functie, naast het afremmen en verlichten van pigment, stimuleert het ook de aanmaak van collageen.